Самоосигуряващите се лица губят право на обезщетения за общо заболяване и майчинство при невнесени осигурителни вноски

//Самоосигуряващите се лица губят право на обезщетения за общо заболяване и майчинство при невнесени осигурителни вноски

Самоосигуряващите се лица губят право на обезщетения за общо заболяване и майчинство при невнесени осигурителни вноски

Самоосигуряващите се лица имат право на обезщетение при общо заболяване и майчинство, когато са декларирали,че желаят да се осигуряват за всички осигурителни рискове – общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, а не само за пенсия.

Осигуритерните си вноски самоосигуряващите се лица внасят авансово върху осигурителен доход, определен на база доходите на лицето за предходната година –
до 5400 лв облагаем доход като самоосигуряващо се лице за 2014 г.- 420 лв
минимален месечен осигурителен доход за 2015 година
от 5401,01 лв. до 6500 лв. -450 лв.
от 6501,01 лв. до 7500 лв .-500 лв.
над 7500 лв .-550 лв.
Съгласно разпоредбите на чл. 40 ал 1 от Кодекса на социалното осигуряване,осигурените лица за всички осигурителни случаи имат право на парично обезщетение вместо трудово възнаграждение за времето на временната им неработоспособност,ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурени за всички осигурителни случаи лица.
. Самоосигуряващите се лица се смятат за осигурени лица за времето,през което са внесени дължимите осигурителни вноски.
Осигурителните вноски са за сметка на осигуреното лице и се дължат авансово върху определеният осигурителен доход за лицето.Съгласно чл. 7 ал 4 от КСО,осигурителните вноски за самоосигуряващи се лица се внасят до 25-то число на месеца,следващ месеца,за който се дължат.
Ако към датата на настъпване на временната нероботоспособност самоосигуряващото се лице не е внесло или е внесло в непълен размер дължимите осигурителни вноски за съответният период,защото примерно еднинната сметка е закрила автоматично старо задължение, лицето не се смята за осигурено и няма право на обезщетение – изплащане на болничен или майчинство.
Препоръчваме на всички самоосигуряващи се лица преди да представят болничен за изплащане да проверят чрз личния си ПИК как са закривани в системата на НАП задълженията им за осигуряване по подаваните декларации с направените плащания,за да е сигурно,че нямат невнесени или внесени в непълен размер осигурителни вноски.
Така ще се избегне връщането на вече изплатено обезщетение,ако в последствие контрола по разходите на ДОО установи,че за съответният период самоосигуряващото се лице не се смята за осигурено поради невнесени или внесени в непълен размер осигуровки.

2015-01-12T09:14:49+00:00

Остави коментар