Лесно ли е да се намери добър служител?

//Лесно ли е да се намери добър служител?

Лесно ли е да се намери добър служител?

Много пъти през дългогодишната ми практика като собственик на фирма се е налагало да търся нов служител. Обикновено сама избирам служителите си, защото най-добре мога да преценя качества им и за характера им – знам, че е важно не само да имат професионални умения, а и да могат да се впишат в колектива.

Опитвала съм всякакви начини за намиране на подходящия човек – по препоръка от приятели и колеги, с обява в джобс.бг или чрез включване в стажантски програми, които да ми дадат възможност да избера подходящия за нас човек.
Препоръчаният служител в повечето случаи се оказва подходящ, но съм попадала и на трудни случаи. Например човек идеален като служител, бърз, точен, абсолютно безпогрешен /има и такива все пак/, знаещ, можещ, с несекваща енергия, с професионално ниво на знание на два езика и без претенции за висока заплата, обаче… абсолютно неподлежащ на подчинение, понятието „работно време” абсолютно неизвестно и невъзможно за спазване от него, властен и нетърпящ възражения в контактите си с клиентите. Караше ги винаги да се чувстват виновни за нещо, едва ли не негови подчинени, изискваше повече отколкото позволява позицията му, сам определяше кое кога иска да свърши и нищо не беше в състояние да го накара да го направи дори един час по-рано, не търпеше възражения по никакъв въпрос.
И въпреки че водеше най-тежките фирми, носеше най-голяма полза за нашата фирма и нито веднъж при нито една проверка, от която и да е инстанция не му беше намерена грешка, в един момент реших да се разделя с него. Въпреки безупречните си знания и умения беше дразнител, влияещ негативно на целия екип.
За намирането на нов служител реших да опитам с обява в джобс.бг. Поставих много конкретни изисквания за стаж, образование, професионален опит, език. Получиха се над 150 CV-та. Повечето на хора, отговарящи на моите изисквания. След десетки проведени интервюта, решаване на счетоводна задача, превод на отчети и доклади на английски, избрах трима кандидати. Първият отказа, вторият каза, че вече си е намерил работа докато ние приключим с интервютата, с третият не бях се чула, когато дойде едно от интервюираните момичета да провери дали е попаднала в избраните. Не беше от избраните, защото нямаше нито едни ден стаж по специалността, макар че имаше икономическо образование по специалност „счетоводна отчетност”. В момента работеше като продавачка в марков магазин с по-висока от предлаганата при нас заплата. Каза, че е дошла специално, защото сме и харесали много като екип, като отношение, като начин на работа и откакто е минало интервюто вече няколко дни стои с телефон в ръката и чака обаждане от нас, защото много, ама много силно иска да работи при нас. Повярвах ú и я взехме на работа. Оказа се шестица от тотото. Беше отличен служител във всяко отношение.
В друг случай наех първата от трите избрани кандидатки. В CV-то ú пишеше, че има 6 години стаж в счетоводна къща, беше се представила най-добре на теста, с английския също, но….това, което другите ми служителки вършеха за час тя правеше за …8, ако трябваше да се свърши за ден, на нея и трябваха 4. Първият месец си мислех, че е от смяната на работата, от напасването с условията, с мен, с колектива, на втория нямах съмнения, че проблемът не е в това. На третият се разделихме. Беше ми интересно как се е справяла цели 6 години в другата счетоводна къща, от която дадоха добри отзиви за нея, и я попитах какво точно е правила там. „Ами тя фирмата беше на мама и ми даваха каквото не е спешно.” – каза момичето на раздяла.
Така че, изборът на добър служител е трудна работа и понякога наистина интуицията е по-верен съветник от всичко чуто и видяно на едно интервю. Хубавото е, че има качествени хора на пазара на труда и ако имаш точна представа какво търсиш, можеш да намериш подходящия служител.

Вили Кръстанова

2015-04-09T06:22:57+00:00

Остави коментар