Промени в Закона за местните данъци и такси в сила от 1 януари 2017г.

//Промени в Закона за местните данъци и такси в сила от 1 януари 2017г.

Промени в Закона за местните данъци и такси в сила от 1 януари 2017г.

В бр. 97 от 6 декември 2016 г. на Държавен вестник бе обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. С Преходните и заключителните разпоредби на посочения изменителен закон са приети изменения и допълнения в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ).

Промените влизат в сила от 1 януари 2017 г. и могат да се обобщят по следния начин:

(1) Прецизирана е една от основната разпоредбата на чл. 11 от ЗМДТ, регламентираща кое лице е данъчно задължено за данък върху недвижимите имоти (ДНИ) в случаите на концесия. До промяната законът указваше, че при концесия данъчно задължено лице (ДЗЛ) е винаги концесионерът. В сила от 1 януари 2017 г. разпоредбата на чл. 11, ал. 4 от закона е допълнена – запазен е принципът, че при концесия концесионерът е ДЗЛ, като е конкретизирано изрично, че:

  • в случай на концесия за добив – ДЗЛ е собственикът на имота;
  • в случай на концесия за добив, при която в полза на концесионера е учредено вещно право на ползване върху поземления имот или съответната част от него – ДЗЛ е концесионерът.

(2) Намалява се срокът за издаване на данъчната оценка от служител на общинската администрация – от 2-седмичен на 5-дневен (чл. 3, ал.1 от Приложение № 2 към закона).

(3) В глава трета, раздел VII „Такси за административни услуги” е създадена нова разпоредба – чл. 115а от ЗМДТ, която регламентира, че размерът на местната такса за всяка административна услуга трябва да съответства на разходите на съответната община за предоставяне на съответната услуга, включително (a) необходимите материално-технически разходи и (б) всички административни разходи за изпълнение на задълженията на длъжностните лица с оглед на тяхната квалификация и разходвано работно време. Административните разходи не могат да надвишават 20% от размера на таксата.

(4) Отново са променени следните срокове:

  • срокът, в който Министерският съвет съвместно с Националното сдружение на общините следва (а) да разработят методика за изготвяне на план-сметка с необходимите разходи за дейностите и за видовете основи, които служат за определяне на размера на таксата битови отпадъци (ТБО) и (б) да внесат в Народното събрание проект за изменение на основните разпоредби на чл. 66 и чл. 67 от ЗМДТ, регламентиращи определянето на ТБО – до 31 март 2017 г.;
  • срокът на влизането в сила на разпоредбата на чл. 67, ал. 2 от ЗМДТ, изискваща общинските съвети да изберат основа за определяне на ТБО в случаите, когато не е възможно да се установи количеството на битовите отпадъци. Тази основа не може да бъде данъчната оценка на имотите, тяхната балансова стойност или пазарните им цени – до 1 януари 2018 г.

Надяваме се, че настоящият информативен материал ще е полезен на всички, прилагащи Закона за местните данъци и такси.
Екипът на Дебал ЕООД остава на разположение за бъдещо съдействие и сътрудничество по въпроси, свързани с прилагането ЗМДТ.

Виолета Кръстанова
Управител Счетоводна компания Дебал ЕООД

2016-12-20T07:39:40+00:00

Остави коментар