ОТНОСНО ОГРАНИЧЕНИЕТО НА РАЗПЛАЩАНИЯТА В БРОЙ

//ОТНОСНО ОГРАНИЧЕНИЕТО НА РАЗПЛАЩАНИЯТА В БРОЙ

ОТНОСНО ОГРАНИЧЕНИЕТО НА РАЗПЛАЩАНИЯТА В БРОЙ

Изминаха десет месеца, откакто бе приет Закона за ограничаване на плащанията в брой.Нашата практика показва, че в доста от компаниите не се обръща достатъчно внимание на факта, че в ограниченията не попадат само отделните плащания, а и всяко отделно плащане, касаещо определен договор за стойност над 15 хил. лв. Това води до нарушения, а
санкциите за тях никак не са безобидни. Съгласно Административно наказателните разпоредби на Закона: който извърши или допусне извършването на нарушение, се наказва с глоба в размер 25 на сто от общия размер на направеното плащане – ако е физическо лице, или с имуществена санкция в размер 50 на сто от общия размер на направеното плащане – ако е юридическо лице. При повторно нарушение размерът на глобата е 50 на сто от размера на направеното плащане, а на имуществената санкция – 100 на сто от размера на направеното плащане. За да онагледим казаното, ще разгледаме следния пример:

Компанията има сключен договор за наем на склад, в който цената е определена на 2 400 лв. на месец с включен ДДС. Срокът на договора е една година. Плащането е дължимо всеки месец. По този договор всяко отделно плащане трябва да бъде осъществено по банков път, независимо че е под 15 хил.лв., защото сумата по целия договор е 28 800 лв. с ДДС. Ако едно от плащанията се извърши в брой, глобата ще е 1 200 лв. Ако две от плащанията се извършат в брой, глобата ще е 2 400 лв. и.т.н. Ако всички плащания са извършени в брой, глобата ще достигне 14 100 лв. Сами преценете дали риска си струва.
Не трябва да се забравя, че законът е валиден не само за разплащания между юридически лица, но и за разплащания между физически, както и между физически и юридически лица. Изключенията са визирани в чл.2 на Закона, а именно: тегленето и внасянето на пари в брой от/в собствени платежни сметки; тегленето и внасянето на пари в брой от/в сметки на недееспособни и ограничено дееспособни лица, на съпрузи и роднини по права линия; сделките с чуждестранна валута в наличност по занятие; операциите с банкноти и монети, страна по които е Българската народна банка; замяната от банки на повредени български банкноти и монети; изплащането на трудови възнаграждения по смисъла на Кодекса на труда.

Настоящата статия не претендира за изчерпателност. Тя дава общи насоки и препоръки по дискутираната тема. За вашия конкретен случай е препоръчително да ни потърсите за персонална консултация.

2011-11-03T10:41:29+00:00

Остави коментар