РЕГИСТРАЦИЯ НА ФИРМА С 2 ЛЕВА КАПИТАЛ – ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

//РЕГИСТРАЦИЯ НА ФИРМА С 2 ЛЕВА КАПИТАЛ – ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

РЕГИСТРАЦИЯ НА ФИРМА С 2 ЛЕВА КАПИТАЛ – ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

С промяната в Търговския Закон публикувана в ДВ брой 82 от 2009г. е дадена възможност да се учредяват и регистрират в Търговския Регистър ограничено отговорни дружества с два лева капитал. Преди промяната законово изискуемия минимум беше 5 000 лв. С тази промяна законодателят е целял улесняване на процедурата за стартиране на нов бизнес, както и облекчение по повод на необходимите първоначални средства.
Нашата практика показва, че регистрирането на дружество с два лева капитал има своите предимства и своите недостатъци. По-долу ще изброим някои от тях, а всеки сам за себе си може да прецени, кое е по-приемливото в неговия конкретен случай.

Предимства:
• На практика всеки дееспособен български или чужд гражданин може да учреди дружество в Република България независимо от текущото му финансово състояние;
• Съгласно чл.113 от Търговския закон сътрудникът отговаря за задълженията на дружеството с дяловата си вноска в капитала на дружеството, т.е. колкото по-малък е размера на вноската, за толкова по-малка сума е отговорността.

Недостатъци:
• Очевидно е, че с два лева не може да се стартира и финансира бизнес, още повече, че само таксите по регистрация на дружеството надхвърлят многократно този размер. Това означава, че още от самото начало, компанията трябва да разчита на външно финансиране. Външното финансиране обикновенно излиза доста скъпо, като се има в предвид, че за него се плащат лихви и различни видове такси. Разбира се външно финансиране може да се направи и от собствениците съгласно чл. 134 от Търговския закон.
• Ако дружеството желае да развива активна дейност с чуждестранни партньори или солидни организации, два лева капитал не звучат сериозно. По този начин компанията рискува на нея да не се гледа като на надежден партньор и да не бъде предпочетена за определената сделка.

Настоящата статия не претендира за изчерпателност. Тя дава общи насоки и препоръки по дискутираната тема. За вашия конкретен случай е препоръчително да ни потърсите за персонална консултация.

2011-11-03T14:10:59+00:00

Остави коментар