Подготовка за годишното счетоводно приключване за 2011г.

//Подготовка за годишното счетоводно приключване за 2011г.

Подготовка за годишното счетоводно приключване за 2011г.

Наближава краят на годината и съгласно Глава Пета от Закона за счетоводството, всяка компания е задължена да изготви Годишен Финансов Отчет.

Изготвянето на Финансовия Отчет е отговорна задача и изсква доста време и труд. По-долу сме се постарали да дадем най-важните и основни етапи, през които трябва да премине подготовката за Годишното приключване, която предхожда изготвянето на Годишния Финансов Отчет, независимо от приложимите стандарти за изготвяне на финансови отчети.

Проверява се дали са осчетоводени всички първични счетоводни документи, касаещи 2011г. и ако не са, се осчетоводяват.
Ако компанията притежава амортизируеми дълготрайни активи, се прави проверка дали всеки календарен месец са начислени разходи за амортизации съгласно счетоводния амортизационен план и ако не са, следва да бъдат начислени.
При наличие на инвестиционни имоти се изисква пазарна оценка на инвестиционния имот от лицензиран оценител към края на 2011г.
При наличие на биологични активи се изисква пазарна оценка на биологичния актив от лицензиран оценител към края на 2011г.

Извършва се преоценка на валутните активи и пасиви по заключителния курс на БНБ към 31.12.2011г.

Задължително се извършва инвентаризация на активите и пасивите на дружеството към 31.12.2011г. – особено внимание се обръща на дълготрайните активи, материалните запси, паричните средства, приходите и разходите за бъдещи периоди и разчетите с контрагенти.
Извършва се проверка за приходи и разходи от месеците Януари 2012г. и Февруари 2012г., които се отнасят за 2011г. и при наличие на такива се отразяват в месец Декември 2011г.
Преглеждат се всички договори за заеми и където е пропуснато да се начисли лихва за 2011г. тя следва да бъде начислена.
Ако компанията притежава системи или апарати с фискална памет се проверява дали е отпечатан годишен отчет от системата или апарата за 2011г. и се сравнява оборота с месечните отчети.
По отношение на неизползваните натрупващи се компенсируеми отпуски (ННКО), неизплатени възнаграждение и осигуровки за 2011г. – определя се размера на ННКО към 31.12.2011г., отразява се в счетоводството ННКО и се формира данъчна временна разлика съгл. Чл. 41, ал.1 от ЗКПО. Не трябва да се пропуска да се отрази, ако има и обратно проявление на данъчна временна разлика съгл. Чл. 41, ал.2 от ЗКПО
По отношение на начислени, но неплатени до края на 2011г. разходи в полза на местни физически лица за възнаграждение по трудови договори (без основно и допълнително трудово възнаграждение), възхаграждения по ДУК и граждански договори, когато разходите не са отчетени в стойността на данъчно амуртизируем актив – формира се данъчна временна разлика съгл. Чл.42, ал.1 от ЗКПО и чл. 42, ал.5 от ЗКПО.
Много внимателно трябва да се прегледа Оборотната ведомост, да се анализират салдата по сметките и оборотите по тях и ако има неточности да се отстранят.
Да се приключат приходните и разходните сметки и да се установи счетоводния финансов резултат.

Настоящата статия не претендира за изчерпателност. Тя дава общи насоки и препоръки по дискутираната тема. За вашия конкретен случай е препоръчително да ни потърсите за персонална консултация.

2011-11-17T10:40:06+00:00

Остави коментар