Промени в Закона за данък върху добавената стойност ( ЗДДС ) в сила от 01 Януари 2012г.

//Промени в Закона за данък върху добавената стойност ( ЗДДС ) в сила от 01 Януари 2012г.

Промени в Закона за данък върху добавената стойност ( ЗДДС ) в сила от 01 Януари 2012г.

В Държавен вестник бр. 99 от 16 декември 2011 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност. Най-общо основните промени се изразяват в следното:

• С промяната в ЗДДС, считано от 01.01.2012г. учредяването или прехвърлянето на право на строеж се смята за освободена доставка само до момента на издаването на разрешение за строеж на сградата, за която се учредява или прехвърля правото на строеж. Преди промяната този вид доставки бяха освободени до момента на завършване на сградата на етап груб строеж. Когато до 31 декември 2011 г. е получено авансово плащане, включително за освободена доставка, за която с този закон е променено данъчното третиране в облагаема, доставчикът документира доставката чрез издаване на фактура, в която посочва цялата данъчна основа за доставката. Издадената фактура във връзка с полученото авансово плащане се анулира и за анулирането се издава протокол по чл. 116. В случаите по чл. 119 корекцията се извършва чрез посочване на полученото плащане с противоположен знак в отчета за извършените продажби за данъчния период, през който е възникнало данъчното събитие. За доставката се прилага данъчният режим към датата на възникване на данъчното събитие на доставката по този закон.
• В член 125 се създава нова алиниея 12, според която когато някой от отчетните регистри по чл. 124 (дневник за покупките и дневник за продажбите) за съответния данъчен период съдържа повече от пет записа, тогава справка-декларацията и отчетните регистри се подават задължително по електронен път.
• При заличаване на едноличен търговец от Търговския Регистър в 14 дневен срок от вписване на заличаването в търговския регистър на физическото лице се дава възможност да избере дали да остане регистрирано по ЗДДС, или не, ако регистрацията е по чл. 100, ал. 1
• Направени са промени и в чл. 27 от Закона, според които: Данъчната основа при доставка на стоки по чл. 6, ал. 3 и чл. 7, ал. 4 е равна на данъчната основа при придобиването на стоката или на себестойността й, а в случаите, когато стоката е внесена – на данъчната основа при вноса. Новият текст на чл.27, ал.3 намалява случаите, в които данъчната основа на сделки между свързани лица е пазарната цена и определя, че данъчната основа е пазарната цена, когато доставката е между свързани лица и данъчната основа по чл.26 от ЗДДС е:
а) по-ниска от пазарната цена, доставката е облагаема и получателят няма право на приспадане на данъчен кредит или има право на частичен данъчен кредит, или право на възстановяване на платения данък по реда на чл. 81 от ЗДДС.
б) по-ниска от пазарната цена, доставката е освободена и доставчикът няма право на приспадане на данъчен кредит или има право на частичен данъчен кредит, или право на възстановяване на платения данък по реда на чл. 81 от ЗДДС.
в) по-висока от пазарната цена, доставката е облагаема и доставчикът няма право на приспадане на данъчен кредит или има право на частичен данъчен кредит, или право на възстановяване на платения данък по реда на чл. 81 от ЗДДС.
• Променен е и чл.66, ал..2, според която ставка в размер от 9 % ще се прилага, както при настаняване в хотели, така и при отдаване под наем на места за площадки, за къмпинг или каравани. До 31.12.2011г. ставката от 9% се прилагаше само за настаняване в хотели. Схемата на маржа при доставка на обща туристическа услуга ще бъде прилагана единствено от туроператор, когато предоставя услугата директно на нейния краен потребител (пътуващо лице). До 31.12.2011г. разпоредбите на ЗДДС бяха твърде общи и в практиката схемата на маржа се прилагаше и при сделки между туроператор и туроператор.
• Към чл.147 от ЗДДС са добавени две нови алинеи 6 и 7, според които дилърът има право на данъчен кредит за внесените стоки втора употреба, когато се прилага общият ред на ЗДДС, както и право на данъчен кредит за внесените произведения на изкуството, предмети за колекции или антикварни предмети, или произведения на изкуството, доставени му от техния автор или от наследниците му, по общите правила на ЗДДС, при условие че не е упражнил правото на избор за специален ред за облагане на маржа.

Настоящата статия не претендира за изчерпателност. Тя дава общи насоки и препоръки по дискутираната тема. За вашия конкретен случай е препоръчително да ни потърсите за персонална консултация.

2012-01-04T13:10:41+00:00

Остави коментар