Промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица ( ЗДДФЛ ) в сила от 01 Януари 2012г.

//Промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица ( ЗДДФЛ ) в сила от 01 Януари 2012г.

Промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица ( ЗДДФЛ ) в сила от 01 Януари 2012г.

В Държавен вестник бр. 99 от 16 декември 2011 г. е обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за облагане доходите на физическите лица. Най-общо основните промени се изразяват в следното:

• В чл.38 е добавена нова алинея 12, според която С 10% окончателен данък ще се облагат доходите от наем или друго възмездно предоставяне на имущество в режим на етажна собственост с форма на управление общо събрание на собствениците, начислени/изплатени от предприятия и самоосигуряващи се лица. Платците на дохода ще имат задължението да удържат от наема дължимия данък и плащането му към бюджета. Те вече няма да издават служебни бележки и сметки за изплатени суми, а физическите лица – получатели на доходи от наем на имущество в режим на етажна собственост с форма на управление общо събрание на собствениците няма да са задължени да декларират тези доходи в годишните си данъчни декларации.
• Добавена е нова алинея 8 към чл.48 от Закона, според която размерът на данъка върху общата годишна данъчна основа се закръглява към всеки пълен лев.
• Добавена е нова алинея 3 към чл.53 от Закона, с която е добавено допълнително условие за ползване на отстъпката от данъка по чл.53, ал.2 и 3. За да се ползват 5-те % отстъпка, е необходимо физическите лица, които са били задължени да внасят авансов данък, да са внесли пълния размер на дължимия данък в съответните сроковете по чл.67.
• Според промените в чл.52 от закона, лицата, които не са задължени да подават годишна данъчна декларация са: лицата, получили доходи само от трудови правоотношения, когато към 31 декември на данъчната година лицето има работодател по основно трудово правоотношение и той е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на следващата година. Също така лицето може да не подава годишна данъчна декларация, когато е получило доходи от трудови правоотношения, когато към 31 декември на данъчната година лицето няма работодател по основно трудово правоотношение или има такъв, но той не е определил годишен размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения, ако са изпълнени едновременно следните условия: данъкът върху общата годишна данъчна основа е равен на авансово удържания по чл.42 от закона и лицето не ползва данъчни облекчения по реда на чл. 23 от ЗДДФЛ.
• Направени са изменения и допълнения в чл. 45, ал. 1 и 2 от закона, които въвеждат допълнителни задължения за работодателите във връзка с издаването и предоставянето на служебни бележки на работниците/служителите за облагаемия доход от трудово правоотношение и удържания данък.

Настоящата статия не претендира за изчерпателност. Тя дава общи насоки и препоръки по дискутираната тема. За вашия конкретен случай е препоръчително да ни потърсите за персонална консултация.

2012-01-04T14:58:04+00:00

Остави коментар