Организиране счетоводството на предприятията с нестопанска дейност

//Организиране счетоводството на предприятията с нестопанска дейност

Организиране счетоводството на предприятията с нестопанска дейност

Предприятия с нестопанска дейност са сдружения, фондации, читалища, политически партии, религиозни организации и др., създадени по реда на действащото законодателство, с което се урежда тяхната дейност. Целите, за които са създадени, са с нестопански характер. Не е изключено обаче някои от тях да извършват стопанска дейност за улесняване на нестопанските цели и получаване на допълнителни средства за същите. Тези юридически лица се самоиздържат и отчитат резултат от нестопанска дейност или от търговска дейност, когато имат такава.

В НСС 9 „Представяне на финансовите отчети на предприятията с нестопанска дейност” са посочени някои правила за лицата с нестопанска дейност:

  • Съставят Индивидуален сметкоплан, в който са предвидени специфични сметки за отчитане на нестопанската дейност и всички други необходими сметки;
  • Спазват правила за счетоводна политика съобразно изискванията на СС 9 и други приложими счетоводни стандарти;
  • Съставят годишен финансов отчет по приложените форми към СС 9;
  • Изготвя се амортизационен план на амортизируемите активи по общия ред за търговските предприятия.

Специфичните приходи, които предприятията с нестопанска дейност отчитат, се разделят на приходи от регламентирана дейност, от членски внос, от дарения, от субсидии и други приходи (приходи от нестопанска дейност). Ако се отчитат приходи от стопанска дейност те се показват чрез сметките за приходи от продажби (стопанска дейност).
При извършване и на стопанска дейност се съставя отделен отчет за приходите и разходите, като финансовият резултат подлежи на данъчно облагане по ЗКПО по общия ред за юридическите лица. Резултатът от стопанската дейност се включва в отчета за приходи и разходи за нестопанската дейност, след отчитане на разходите за данъци.
Резултатът на предприятието от нестопанска дейност се отчитат по специална сметка 125 Резултат от дейността на предприятия с нестопанска цел, и в тази сметка се включва и резултата от стопанска дейност след данъчно облагане. Тези предприятия не формират и не разпределят печалба. Възможно е от стопанската дейност да е реализирана загуба, която не може да се поеме от натрупаните резерви. В такъв случай се включва в пасива на Баланса като отрицателна величина.

Предприятията с нестопанска дейност отчитат разходи за:

  • регламентираната дейност – дарения, членски внос в други организации, други разходи;
  • за административни разходи – свързани с издръжката на юридическото лице при осъществяването на нестопанските цели – с разшифровка по видове разходи;
  • за стопанска дейност, когато извършват такава.

 

ГОДИШЕН ФИНАНСОВ ОТЧЕТ

Налице са Приложения към стандарта за формите на Годишния финансов отчет.

  • Счетоводен баланс – съставя се по форма съгласно СС 1. Особеното е, че финансовият резултат от нестопанска дейност се отразява в статията Други резерви в пасива на Баланса;
  • Отчет за приходите и разходите – формата е специфична, разделени са разходите за регламентираната и за административно-стопанската дейност. Включен е и специален ред за резултата от стопанската дейност;
  • Отчет за паричния поток – постъпленията и плащанията са разграничени за нестопанска и стопанска дейност;
  • Отчет за собствения капитал – съставя се съгласно СС1.

Прилагаме примерно попълнени Баланс и Отчет за приходите и разходите от нестопанска дейност. Данните в отчетите са посочени в лева!

Счетоводен баланс на предприятие с нестопанска дейност

Отчет за приходите и разходите на предприятие с нестопанска дейност

2015-03-09T11:23:00+00:00

Остави коментар