Промени в Закона за корпоративното подоходно облагане в сила от 1 януари 2017 г.

//Промени в Закона за корпоративното подоходно облагане в сила от 1 януари 2017 г.

Промени в Закона за корпоративното подоходно облагане в сила от 1 януари 2017 г.

С Преходните и заключителните разпоредби (ПЗР) на обнародвания в бр. 97 от 6 декември 2016 г. на Държавен вестник Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗИД на ЗАДС) са приети изменения и допълнения в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

Промените в ЗКПО влизат в сила от 1 януари 2017 г. с изключения и могат да се представят най-общо по следния начин:

(1) Допълнена е разпоредбата на чл. 7 от ЗКПО. Новата разпоредба (нова ал. 2 на чл. 7 от закона) указва, че подаването на декларации по реда на ЗКПО ще се извършва по електронен път. Промяната влиза в сила от 1 януари 2018 г. – отнася се за декларации, задължението за подаването на които възниква след 31 декември 2017 г. (§ 48 и § 61 от ПРЗ на ЗИД на ЗАДС).

На практика това означава, че:

  • за Годишната данъчна декларация (ГДД) по чл. 92 от ЗКПО за 2016 г. или за Декларацията по чл. 55, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2016 г. и за първо, второ и трето тримесечие на 2017 г., за които сроковете за подаване изтичат през 2017 г., се запазва досегашния ред за подаване; но
  • за Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2017 г., която следва да се подаде в срок до 31 януари 2018 г., следва да се спази и приложи новия ред, т.е. да се подаде по електронен път.

(2) Отменена е разпоредбата на чл. 92, ал. 5 от ЗКПО, регламентираща предоставянето на отстъпка в размер на 1% от дължимия корпоративен данък, ако:

(a) данъчно задължените лица (ДЗЛ) подават своята ГДД по чл. 92 от ЗКПО до 31 март на годината, следваща текущата по електронен път; и
(б) внесат дължимия корпоративен данъка в същия срок.

Тази промяна също влиза в сила от 1 януари 2018 г. (§ 61 от ПЗР на ЗИД на ЗАДС). Допълнително в § 48 от ПЗР на ЗИД на ЗАДС изрично е указано, че ДЗЛ не ползват отстъпка за дължимия корпоративен данък за ГДД за 2017 г.

(3) Прието е изменение на чл. 92, ал. 4 от ЗКПО. Годишен отчет за дейността вече няма да се подава от ДЗЛ, ако през данъчния период те не са осъществявали дейност по смисъла на Закона за счетоводството (виж т. 30 от § 1 на Допълнителните разпореди на Закона за счетоводството).

30. За целите на чл. 17, ал. 2 и чл. 37, ал. 2 „Предприятия, които не са осъществявали дейност през отчетния период“ са предприятия, за които едновременно са налице следните условия:
а) през отчетния период не са извършвали сделки по чл. 1, ал. 1 от Търговския закон;
б) през отчетния период не са възникнали условия да бъде признат приход съгласно Закона за счетоводството и приложимите счетоводни стандарти;
в) не са осъществявали дейност, свързана с инвестиции, производство и/или продажба;
г) не са осъществявали покупка на стоки и услуги с цел получаване на доходи и печалби.

Досега Годишният отчет за дейността не се подаваше от лицата, които отговаряха едновременно на две условия – (а) не са извършвали дейност през годината и (б) не са отчели приходи и разходи за годината съгласно счетоводното законодателство.

(4) С допълнението на чл. 75, ал. 3 от закона се предоставя възможност на ДЗЛ еднократно в срок до 30 септември на текущата година да коригират данъчния си финансов резултат (ДФР) и данъчното си задължение за корпоративен данък за предходната година чрез подаване на нова ГДД за тази предходна година, в случай на:

(а) откриване през текущата година на счетоводна грешка, свързана с предходната година; и
(б) ако ГДД за тази предходната година вече е подадена в законоустановения срок (31 март) и този срок е изтекъл.

В останалите случаи на откриване на грешка се прилага досега действащия ред, изискващ писмено уведомяване на компетентните органите по приходите, които в 30-дневен срок от получаване на уведомлението предприемат действия за промяна на ДФР и данъчното задължение на съответното ДЗЛ за съответния период.

Съгласно преходните разпоредби на ЗИД на ЗАДС (вж. § 50 от ПЗР), ДЗЛ може еднократно в срок до 30 септември 2017 г. да коригира ДФР и данъчното задължение за корпоративен данък чрез подаване на нова ГДД за 2016 г. при:

(a) откриване през 2017 г. на счетоводни или други грешки, свързани с 2016 г.; и
(б) отразяване на коригиращи събития по смисъла на приложимите счетоводни стандарти, свързани с 2016 г.

Следователно, при откриване през 2017 г. на грешки, свързани с годината преди предходната, например грешки за 2015 г., ДЗЛ ще следва да приложи досега действащия ред – да подаде писмено уведомление до органите на НАП.

(5) Новоучредените ДЗЛ ще могат да декларират избора си по чл. 217, ал. 3 от ЗКПО за годината на учредяването им с ГДД по чл. 92 от ЗКПО за тази година (нова ал. 4 на чл. 217 от ЗКПО).

Настоящият материал има за цел да спомогне и улесни нашите клиенти и партньори в тълкуването и прилагането на ЗКПО.
Дебал ЕООД е на разположение за оказване на съдействие и сътрудничество при разрешаването на казуси, свързани с прилагане на ЗКПО.

Виолета Кръстанова
Управител Счетоводна компания Дебал ЕООД

2016-12-20T08:25:00+00:00

Остави коментар