Авансови вноски по реда на ЗКПО

//Авансови вноски по реда на ЗКПО

Авансови вноски по реда на ЗКПО

Данъчно задължените лица (ДЗЛ) по ЗКПО правят месечни или тримесечни авансови вноски за корпоративния данък.

Важно:  Според закона нямат задължение за авансови вноски:

1. Новоучредените ДЗЛ за годината на учредяване. Изключение от това правило са новоучредените дружества в резултат на преобразуване по реда на Търговския закон.
2. ДЗЛ, чиито нетни приходи от продажби за предходната година не превишават 200 хил. лв.

 Месечни авансови вноски

Месечни авансови вноски правят ДЗЛ, които са формирали данъчна печалба за предходната година. Обръщаме внимание, че става въпрос за данъчна, а не за счетоводна печалба. Т.е. възможно е, дружеството да е на счетоводна загуба, но да има задължение за авансови вноски.

Размерът на месечните авансови вноски се определя по следният начин:
• За периода от 01 Януари до 31 Март – една дванадесета от декларираната данъчна печалба за годината преди предходната, умножена по коефициент отразяващ промените в икономическите условия за текущата година утвърден със Закона за държавния бюджет за съответната година и по данъчната ставка за корпоративния данък.
• За периода от 01 Април до 31 Декември – една дванадесета от декларираната данъчна печалба за предходната година, умножена по коефициент отразяващ промените в икономическите условия за текущата година утвърден със Закона за държавния бюджет за съответната година и по данъчната ставка за корпоративния данък. Когато имаме разлика между данъчната печалба за предходната година и данъчната печалба за годината преди предходната (което е най-често срещания случай в практиката), вноската за м.Април се изчислява по специфичен начин, който дава възможност за доизравняване на внсоките за всички месеци през цялата година. Ако срещате затруднение при изчисляването на вноската за м.Април или за друг период, може да ни потърсите за помощ или консултация.

Срокът за внасяне на месечните авансови вноски е до 15 число на месеца, за който се отнасят.

Тримесечни авансови вноски

Тримесечни авансови вноски правят ДЗЛ, които нямат задължение да правят месечни авансови вноски. В общият случай това са ДЗЛ, които са формирали данъчна загуба за предходната година. Обръщаме внимание, че става въпрос за данъчна, а не за счетоводна загуба.

Размерът на тримесечните авансови вноски се определя на база на реалната данъчна печалба от началото на годината до края на тримесечието, за което се отнасят, като се приспаднат внесените до момента. Ако срещате затруднение при изчисляването на тримесечните авансови вноски, може да ни потърсите за помощ или консултация.

Срокът за внасяне на тримесечните авансови вноски е до 15 число на месеца, следващ тримесечието, за което се отнасят. Обръщаме внимание, че за четвъртото тримесечие авансова вноска не се прави.

Законодателя е дал възможност на ДЗЛ за намаляване на авансовите вноски, когато смятат, че те ще надвишат дължимия годишен корпоративен данък. Това става с декларация по образец. Необходимо е да се знае, че е възможно при определени условия да се дължи лихва.

Настоящата статия не претендира за изчерпателност. Тя дава общи насоки и препоръки по дискутираната тема. За вашия конкретен случай е препоръчително да ни потърсите за персонална консултация.

2012-01-17T09:54:53+00:00

Остави коментар