Имаме ли право да отчитаме извънредни приходи и разходи?

//Имаме ли право да отчитаме извънредни приходи и разходи?

Имаме ли право да отчитаме извънредни приходи и разходи?

Въпрос:

Моята счетоводителка казва, че извънредни разходи вече не се отчитат, но не знае къде го пише. Бихте ли ни помогнали с точна информация дали това е така и на кой нормативен документ се основава?

Отговор:

Не, извънредни разходи не се отчитат.

Прилагаме извлечение от Регламент 475, с който са направени някои промени в МСС. Виж чл. 87 на МСС 1:

7. (Регламент (ЕО) № 475/2012, ОВ L 146, 06.06.2012) В настоящия стандарт са използвани следните термини с посоченото значение:
ИЗМЕНЕНИЯ НА МСС 1
„Представяне на финансови отчети”
82. В допълнение към компонентите, изисквани от другите МСФО, в раздела за печалбата или загубата или в отчета за печалбата или загубата се включват компонентите, които представят следните суми за периода:
а) приходи;BG L 146/4 Официален вестник на Европейския съюз 6.6.2012 г.
б) разходи за финансиране;
в) дял от печалбите или загубите на асоциирани и съвместни предприятия, отчетен по метода на собствения капитал;
г) разходи за данъци;
д) [заличен]
д.а) една-единствена сума за всички преустановени дейности (вж. МСФО 5);
е) [заличен]
Информация, която се представя в раздела за другия всеобхватен доход
82А. В раздела за другия всеобхватен доход се представят единични статии за сумите на другия всеобхватен доход за периода, класифицирани по естество (включително дял от печалбите или загубите на асоциирани и съвместни предприятия, отчетен по метода на собствения капитал) и групирани в тези, които в съответствие с другите МСФО:
а) няма да бъдат впоследствие прекласифицирани в печалбата или загубата и
б) ще бъдат впоследствие прекласифицирани в печалбата или загубата при определени условия.
Изменят се параграфи 85–87, 90, 91, 94, 100 и 115, както и заглавието над параграф 97. Добавя се параграф 139Й.
85. Предприятието представя допълнителни единични статии, заглавия и междинни сборове в отчета (или отчетите) за печалбата или загубата и другия всеобхватен доход, когато такова представяне е важно за разбиране на финансовите резултати на предприятието.
86. Тъй като въздействието на различните дейности, операции и събития в предприятието се различава по честота, потенциал за печалбата или загубата и предсказуемост, оповестяването на елементите на финансовите резултати улеснява ползвателите в разбирането на постигнатите финансови резултати и в разработването на прогнози на бъдещите резултати. Предприятието включва допълнителни статии в отчета (или отчетите) за печалбата или загубата и другия всеобхватен доход и изменя използваните описания и подредбата на статиите, когато това е необходимо за обясняване елементите на финансовите резултати.
87. Предприятието не представя компоненти на дохода или разходите като извънредни позиции в отчета (или отчетите) за печалбата или загубата и другия всеобхватен доход, нито в пояснителните приложения.

Дефиниция за извънредните приходи и разходи се дава в т.6 на МСС 8: Такива възникват „от сделки, които са определено различни от обичайната дейност на предприятието и затова не се очаква да се случват често или редовно„. Характерно за извънредните пера е, че те не може да се контролират от ръководството. Тяхното класифициране като такива зависи от същността на събитието или сделката, които ги пораждат, а не толкова от честотата на тяхното възникване. МСС 8 дава два примера за подобни пера: експроприация на активи и активи, погинали в резултат на природни бедствия (земетресение и други).

2015-03-09T07:40:08+00:00

Остави коментар