Публикуване на ГФО от съставителя

//Публикуване на ГФО от съставителя

Публикуване на ГФО от съставителя

Годишните отчети са вече изготвени и подадени в съответните срокове в НСИ и НАП. Следващото действие е публикуване на отчетите в Търговския регистър. Срокът за това е 30.06.2015. Съгласно разпоредбите на чл. 15 от Закона за търговския регистър обн. ДВ. бр.34 от 25 Април 2006г., с последно изм. и доп. ДВ. бр.22 от 24 Март 2015г., публикуването на Годишните финансови отчети може да се извърши от:
– самия търговец – управител на дружеството;
– прокурист;
– друго лице, в предвидените от закона случаи;
– адвокат;
– съставителя на финансовите отчети по смисъла на Закона за счетоводството;


Когато публикуването на ГФО се извършва от съставителя – физическо лице или специализирано счетоводно предприятие, се подготвят следните документи:

1. Нотариално заверено пълномощно от търговеца за упълномощаване съставителя да извърши публикуването на годишните му финансови отчети /виж приложение 1/;

2. Декларация по чл.13 ал. 4 от Закона за търговския регистър от лицето, представляващо съставителя за истинността на обявените актове /виж приложение 2/;

3. Документ за платена такса за обявяване на актове – таксата е 20 лева /чл.16а ал.2 т.20, ако отчетите се публикуват по електронен път и 40 лева, ако се подават на хартиен носител чл.16а ал.1 т.20 от Тарифа за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията в сила от 25.11.2005 г., Приета с ПМС № 243 от 14.11.2005 г., Обн. ДВ. бр.94 от 25 Ноември 2005г, последно изм. и доп. ДВ. бр.13 от 14 Февруари 2014г /виж приложение 3/.
Обърнете внимание, че документа за платена такса трябва да има печат от банката, чрез която е извършено плащането.

4. Годишен финансов отчетСъставните части на годишния финансов отчет съгласно чл. 26, ал. 1 ЗСчет са:
• Счетоводен баланс;
• Отчет за приходите и разходите;
• Отчет за паричните потоци;
• Отчет за собствения капитал;
• Приложение.

Съставните части на отчета трябва да са подписани от съставителя и управителя на дружеството и подпечатани с печата му. Обърнете внимание дали отчета съдържа името на дружеството и собствено и фамилно име на съставителя и управителя .Ако отчета е само подписан, но няма имената на съставител и управител, може да ви бъде отказана публикация в Търговският регистър. Проверете още веднъж преди да сканирате съставните части на отчета за публикуване дали те са вярно изготвени и равняващи се помежду си. Дори неравнения с 1 единица не правят добро впечатление на евентуалните потребители на публикуваните в Търговският регистър отчети. Проверете и дали информацията в колона „Предходна година” съответства на тази в колона „Текуща година” на публикуваните отчети за предходната отчетна година.

5. Протокол от Общо събрание на дружеството за приемане на Годишния финансов отчет, подписан от съдружниците. Обърнете внимание дали датата на провеждане на Общото събрание е след посочената в отчета дата на съставяне и дали в решението е отразено, че съдружниците „приемат ГФО за …..г.”. Ако дружеството е ЕООД – едноличният собственик на капитала взема решението еднолично и приема отчета.

6. Заявление – образец Г2 за обявяване на актове – когато публикуването става по електронен път този образец не се заверява нотариално, нито се сканира и прикачва попълнен -попълва се на самият електронен подпис – отбелязва се, че подаването се извършва от съставителя. Всички подготвени документи от 1 до 5 се сканират и прикачват към попълненото направо в електронния сайт заявление Г2, и се подписват с електронен подпис.

Доверете се на СК „Дебал”за вашето текущо счетоводство, съставянето и публикуването на Годишните финансови отчети. Ние сме специализирано счетоводно предприятие с дългогодишен опит.

Виолета Кръстанова
СК „Дебал”ЕООД

 

 

Приложение №3: Вносни бележки

 

2015-05-19T11:49:33+00:00

Остави коментар